Home » Bijenhoekweetjes » Moestuin » Wortelen

Wortelen

In de Bijenhoek kweken we drie soorten wortelen. Een paar weetjes zijn belangrijk.

  1. In de Bijenhoek worden F1 zaden gebruikt. F1 is een kruising die sterke wortelen geeft, maar deze zijn niet zaadvast, de zaden van deze soort geven dus niet dezelfde wortels terug, maar zijn of onvruchtbaar óf ze vallen terug op soorten die gebruikt zijn om deze kruisingen te doen ontstaan.
  2. Het is belangrijk voor de wortelen om tijdens de groei de grond regelmatig vochtig te houden.
  3. Gebruik bij wortels géén verse stalmest. Dat voorkomt dat wortelen rare vertakte vormen krijgen. Wortelgewassen vragen graag wat patent kali, een korrelmeststof die is toegestaan in de biologische teelt.
  4. Zaai in rijen of breed uit. Zaaien in rijen werkt makkelijker in het onderhoud. In de rijen dun zaaien, wat inhoud dat je zo zaait dat er voldoende ruimte ontstaat tussen de wortels om te kunnen groeien. Soms wordt aangeraden om het zaad te mengen met wat fijn droog geel zand en dan te zaaien.
  5. De wortels op ongeveer 1 cm diep in diep losse grond zaaien voor een goede ontwikkeling van de wortel.
Zomerwortelen Fly away F1

De naam Fly away F1 doet vermoeden dat deze soort voorkomt dat de wortelvlieg eitjes gaat leggen bij deze wortels en er dus geen wormen in de wortels komen. Het is gebleken dat ze er niet helemaal vrij van zijn, maar wel dat dit ras minder aantrekkelijk is voor de wortelvlieg.
Zaaitijd: februari tot juli. Zorg voor diep losse grond, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houdt ongeveer 20 tot 25 cm ruimte tussen de rijen. Mochten de worteltjes toch te kort op elkaar staan, dun ze dan uit op ongeveer 3-4 cm van elkaar. Uitdunnen doe je als de wortelplantjes nog klein zijn.
Oogsten: Ongeveer drie/vier maanden na het zaaien.

Zomerwortelen Nantes Rainbow F1

Een veelkleurige Nantes F1 Hybride soort, dus wortels in verschillende kleuren, ontstaan uit kruisingen (F1) Nantes Rainbow zaad produceert wortelen in de kleuren oranje, wit, geel en zalmroze. Lang, slank en cilindrisch. Sterk loof. Ook te gebruiken als bospeen.
Zaaitijd : februari tot juli.
Nantes geeft een wat grotere wortel dan de andere bekende soorten. Een lekkere wortel, ook om zo vers uit de tuin op te eten. Houdt ongeveer 20 tot 25 cm ruimte tussen de rijen. Mochten de worteltjes toch te kort op elkaar staan, dun ze dan uit op ongeveer 3-4 cm van elkaar. Uitdunnen doe je als de wortelplantjes nog klein zijn.
Oogsten: Ongeveer 4  maanden na het zaaien. Bij het uittrekken van een wortel, druk je het gaatje waar deze uitkomt dicht, dit is om te voorkomen dat de wortelvlieg de geur van de wortel ruikt en zo aangetrokken wordt om alsnog eitjes te leggen.

Winterwortels Mayor F1

De Mayor is een sterk ras dat mooie grote winterwortels geeft. Dit ras wordt zowel professioneel als door de hobbymoestuinders gekweekt. Een ras dat goed te bewaren is. De opbrengst is groot. De wortels worden enorm zwaar en zijn van binnen prachtig oranje. De planten vormen een fors gewas.
Zaaitijd: Zaaien in rijen , dit doe je vanaf april/mei. Houdt ongeveer 25 tot 30 cm ruimte tussen de rijen. Mochten de worteltjes toch te kort op elkaar staan, dun ze dan uit op ongeveer 5 – 6 cm van elkaar. Uitdunnen doe je als de wortelplantjes nog klein zijn.
Oogsttijd: Van oktober tot eind november, dit ras kan lichte vorst verdragen, maar het is toch beter om te oogsten voor de nachtvorst. Bewaring: koel , eventueel de wortels in kistjes met geel zand leggen.

Home » Bijenhoekweetjes » Moestuin » Wortelen
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram