In de Bijenhoek worden voor de stokbonen bamboestokken gebruikt, ze zijn minstens 2.20 m en worden 20 tot 25 cm in de grond gedrukt. Je kunt vier stokken bij elkaar plaatsen, ook wel tipi genoemd. In de Bijenhoek daarin tegen zijn twee lange rij stokken geplaatst met om de 60-70 cm een stok en bovenin dwarsstokken om het geheel aan vast te binden.
Je legt de bonen vanaf half mei tot begin juli, niet eerder vanwege mogelijke late nachtvorst, bonen zijn daar erg gevoelig voor. Leggen is bij bonen een beter woord dan zaaien, om de stok maak je een halve cirkel van ongeveer 2 tot 4 cm diep. In de Bijenhoek maken we de halve cirkel aan de binnenkant van de stok, dan geeft minder beschadiging tijdens het onderhoud.
Tip: Stokbonen groeien altijd tegen de zon in ofwel tegen de klok in. Mochten enkele ranken hulp nodig hebben om goed om de staak te groeien, help ze dan door ze in de goede richting te draaien.
Bemesting: Hoewel vaak wordt gezegd dat bonen geen mest nodig hebben, is het wel aan te raden. Oude stalmest of oude paardenmest of gedroogde koemestkorrels. In de Bijenhoek wordt geen kunstmest gebruikt.
Stoksnijbonen Raadsheer
De Raadsheer is een vroeg ras, zonder draad. Deze snijbonen hebben lange, platte en brede peulen. Leg vier tot vijf bonen per stok, 3 cm diep. Na het oogsten alleen punten en desgewenst door een snijbonenmolen halen. Dit kan ook in een keukenmachine of gewoon blokjes snijdenvan ca. 1 cm.
Zaaitijd: tussen half mei en half juli.
Standplaats: zonnig
Oogsttijd: Meestal vanaf juli, afhankelijk van de tijd van zaden leggen, zodra de bonen groot genoeg zijn, maar laat ze niet te dik worden, vaak worden ze dan hard.
Stokspekboon Blau Hilde
Dit ras geeft bonen die wat langer en dikker worden geoogst als slabonen. Ze zijn rijkdragend met lange ronde diepblauwe peulen. Na het koken worden ze groen. Er mag in Blau Hilde al een klein boontje groeien. De kleur van deze bonen is paarsachtig , tijdens het koken kleuren de bonen groen. Paarse groenten zouden beter van smaak zijn dan groene groenten, ze zijn extra smakelijk en hebben vaak meer aroma dan groene soorten.
Zaaitijd: vanaf half mei tot begin juli bij de bamboestokken. Leg 5 bonen per stok, ca. 3 cm diep,
Standplaats: zonnig
Oogsttijd: vanaf half juli, zodra de bonen al mooi van vorm zijn.
Stokslaboon Isabel
Dit ras geeft mooie lange dunne bonen van ca. 14 cm. Een lekkere boon zonder draad.
Zaaitijd: tussen mei en begin juli. Leg per stok 5 – 6 bonen, 3 cm diep.
Standplaats: beschut en zonnig, bonen houden van warmte.
Oogsttijd: Zodra de bonen op lengte zijn, vanaf ongeveer half juli.