Snijbiet is een echte moestuin groente, deze wordt niet of nauwelijks bij de groenteboer of in de supermarkt. Mede doordat de bladeren na het oogsten snel verwelken. Uit de moestuin geoogste snijbiet kun je een dag goed houden met de stelen in een emmer water. Er zijn diverse soorten snijbiet, zowel met witte stelen, als met rode-, gele- oranje- en roze stelen.
Zaaien kan op twee manieren, óf je zaait een lange rij zaden dicht op elkaar en snijdt later alles in één keer af om het bijvoorbeeld als spinazie te eten óf je legt in de rij om de vijf tot zeven centimeter één zaadje, dan krijg je stevige planten waarvan je het hele seizoen door bladeren kunt oogsten. De stelen zijn voor sommigen een delicatesse, maar ook de bladeren zelf kunnen gegeten worden. Koken, wokken, hartige taart…. Er zijn meer mogelijkheden om snijbiet te bereiden.
Snijbiet Lucullus geel
Om te voorkomen dat de planten doorschieten moet je ze niet te vroeg zaaien, beter wachten tot begin april.
Zaaien in rijen is het gemakkelijkst.
De Luculla geeft mooie lichtgroen/gele malse bladeren, met brede stelen.
Zaaien: vanaf april tot eind juni, als je voor de stelen ( ribben) gaat en tot september om daarna nog de bladeren te kunnen oogsten.
Bemesting: Compost , stalmest, koemestkorrels.
Standplaats: zonnig tot half schaduw. Bij droogte regelmatig sproeien.
Snijbiet Rhubard Chard
Rhubard Chard heeft vuurrrode stelen, van deze plant worden zowel de stelen als het blad gegeten. Vaak is dit ras iets minder hoog dan de Lucullus. Deze kan eventueel ook als spinazie worden gegeten.
Zaaien: op rijen, rijen 25 – 30 cm uit elkaar, in rijen om de vijf centimeter één zaadje leggen.
Zaaitijd: april tot eind augustus.
Standplaats: Zonnig tot half schaduw.
Bemesting: normaal, bij droog weer sproeien.
Oogst: Je plukt de bladeren die je nodig hebt, wil je een hele rij afsnijden, snijdt het dan op vijf centimeter vanaf de grond af, zodat de planten opnieuw kunnen uitlopen.