Home » Bijenhoekweetjes » Moestuin » Pastinaken

Pastinaken

Pastinaken zijn een vergeten groente, maar inmiddels zijn ze weer helemaal terug. Ze zijn lekker en gezond en makkelijk te verwerken, door ze niet te schillen, maar goed schoon te borstelen met een borstel en lauw water. Pastinaken zijn lekker in een stamppot, maar ook als chips, door er dunne plakjes van te snijden en even te frituren. Verder kan er lekkere pastinaaksoep van worden gemaakt, kun je ze rauw eten en zijn er vast nog meerdere mogelijkheden om ze te bereiden. Ze worden steeds vaker met wortels gecombineerd. Afhankelijk van het ras kunnen ze tot 40 cm lang worden.

Zaaitijd : vanaf eind maart / begin april buiten in de volle grond. Zaaitemperatuur ca. 18 graden. Een beetje geduld kan geen kwaad. Het kan wel drie weken duren voor de plantjes boven komen.
Grond:  zorg voor goed losgemaakte grond om in te zaaien. Het gewas geeft een fors loof, dus daarom om de 7 cm één zaadje te leggen. Maak je gelijk een hele rij dan tussen de rijen een afstand van 40 cm aanhouden. Zodra het loof afsterft kun je ze voorzichtig loswrikken met een greep of bats en uit de grond trekken. Meestal is dit vanaf oktober tot maart / april van het volgend jaar.
Tip: Pastinaken kunnen vorst verdragen, dus laat ze gerust buiten in de tuin overwinteren.

Home » Bijenhoekweetjes » Moestuin » Pastinaken
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram