Home » Bijenhoekweetjes » Moestuin » Courgettes

Courgettes

Courgettes in alle maten en kleuren

Courgettes zijn langwerpige of ronde vruchten en zijn familie zijn van de komkommers. Meestal zijn het soorten die ca. één vierkante meter per plant nodig hebben, er zijn ook klimcourgettes, lange ranken die je kunt leiden. Ze zijn er in meerdere kleuren.

Vaak zaai je courgettes voor, in een verwarmde kas of voor het raam in de woonkamer, zodra het weer het toelaat en het niet meer vriest, kunnen ze naar de koude kas. Je zaait 1 zaadje per bloempotje met potgrond, ca 2 cm diep en maakt dit iets vochtig, niet te nat, anders verrotten de zaden. Vanaf half mei, maar beter nog eind mei, kunnen de planten buiten worden uitgeplant. Je kunt ze die tijd gewoon buiten in de tuin zaaien. Mocht er nog vorst worden verwacht, dan de planten afdekken, bijvoorbeeld een emmer erover. Bij droogte water geven, de vruchten bevatten veel vocht en hebben dit dus ook nodig om goed te kunnen ontwikkelen. De soorten die in de Bijenhoek worden gekweekt zijn:

Courgette Gold Rush F1

Deze gele courgettes zijn lekker van smaak. Nadat de bezoekers van de Bijenhoek de eerste aarzeling overwonnen hebben, vragen ze regelmatig naar deze courgetter
Zaaitijd:  vanaf half april binnenshuis of in de kas en na half mei buiten ter plaatse.
Standplaats: plaats de planten in de zon, het zijn sterke planten die gen steun nodig hebben.
Bemesting: Deze planten houden van een voedzame bodem, ze krijgen dan ook een flinke schep stalmest of koemestkorrels.
Oogsttijd: zodra de vruchten ca. 20 cm zijn kunnen ze worden geoogst en zal de plant meerdere vruchten vormen. Te groot geworden vruchten zijn prima geschikt om soep van te maken.

Courgette  Black Forrest F1

Deze Black Forrest is een klimcourgette, met prachtige donkergroene vruchten. Een sterk ras, zeer productief Dit ras geeft lange ranken die ondersteunt dienen te worden met bamboestokken of met een rek van gaas. Aangezien deze plant veel licht nodig heeft , kan deze aan een rek omhoog geleid worden , dit noemt men verticaal moestuinieren. Bij het leiden, deze op diverse plaatsen aanbinden.Zaaien: Binnenshuis of in de verwarmde kas vanaf half april, of eind mei ter plaatse.
Standplaats: zon, uitplanten buiten na half mei.
Bemesting: rijk compost en stalmest geven.
Oogsten: zodra ze groot genoeg zijn, vanaf 18-20 cm.

Courgette Partenon (in bewerking)

Home » Bijenhoekweetjes » Moestuin » Courgettes
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram