Bieten

Rode bieten groeien op alle grondsoorten. In de Bijenhoek is een keuze gemaakt voor  twee bietensoorten. Dat zijn de  Cylindra, een langwerpige biet, die lekker zoet van smaak is en de Kogel 2 Bolivar, dat is een ronde biet, een echte zomerbiet en een sterke groeier. Rode bieten zijn erg gezond en worden zowel rauw als gekookt gegeten, ook het jonge blad is eetbaar. Naast rode bietjes zijn er ook gele bietjes, paarse bietjes en Chioccia bietjes, deze laatste geeft bij doorsnijden rode en witte cirkel

Rode biet Cylindra en Kogel 2 Bolivar

Zaaitijd: beide soorten vanaf half april tot half juli in de volle grond gezaaid

Hoe te zaaien? Zorg bij het zaaien voor voldoende ruimte tussen de rijen ( ca. 25 – 30 cm) .Een bietenzaadje is een korreltje, dit korreltje bevat meerdere zaden, dus zaai ze niet tekort op elkaar. Beter is het om van de Cylindra elke 5 cm één zaadje te leggen. Zo hebben ze ruimte om te groeien, maar mochten ze later toch te kort op elkaar staan, dun ze dan uit, de jonge plantjes die je er tussenuit trekt, kun je gewoon weer uitplanten in de tuin.

Vandaar dat bietjes vaak al in een bakje voorgezaaid worden, om ze later uit te planten op de juiste afstand.

De zaaiafstand van Kogel 2 Bolivar is om elke 7 cm één zaadje te leggen.  

Bemesting
Bieten die te weinig water krijgen worden houtig. Gebruik niet teveel mest. Je kunt wel een beetje kali geven om wortelvorming te verbeteren.

Oogsten
Het oogsten  doe je zodra de bietjes groot genoeg zijn. Bij de Cylindra komen de bietjes tijdens de groei iets omhoog, waardoor je gemakkelijk kunt bepalen of ze groot genoeg zijn.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram