Home » Bijenhoekweetjes » Kruidentuin » Basilicum

Basilicum

Basilicum heeft een sterke geur, de naam basilicum is terug te voeren op het oudgrieks, waar 'basileus' koning betekent, daarom wordt het wel koningskruid genoemd. Oorspronkelijk komt basilicum voor in de streken tussen Centraal-Afrika en Zuidoost-Azië. Bij basilicum denken veel mensen aan Italiaans eten en aan tomatengerechten. Het is ook goed te combineren met knoflook, uien en salades. Gestoofde courgetten of aubergines smaken heerlijk met een snufje basilicum. In de Bijenhoek staan twee soorten basilicum. De grove basilicum is het meest bekend. Zoals bij veel kruiden, het verschil moet je leren proeven.

Grove Basilicum

Basilicum is een eenjarig kruid. Het zijn fraaie planten, waarvan het aromatische blad vers en gedroogd wordt gebruikt. De smaak is vrij sterk en voegt aan allerlei gerechten een Zuid-Europese smaak toe.
Zaaien: in de periode april-mei in potjes op een warme plek. Na opkomst uitplanten in de vollegrond. Plant op afstanden van 20 x 20 cm. Zet ze op een zonnige standplaats. De grond tijdens de groei goed vochtig houden.
Oogsten: de onderste blaadjes en jonge topjes in de periode juli-september. Toepassing: in soepen en sauzen, bij vlees- en visgerechten en in salades.


Fijne Basilicum

Basilicum werkt eetlustopwekkend. Basilicum is een bekend kruid uit het Middellandse-Zeegebied en wordt vaak elk jaar opnieuw gezaaid. Je kunt door stekken de plant ook vermeerderen. In de praktijk wordt echter telkens opnieuw gezaaid. De plant wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed.

Terug naar Kruidentuin

Home » Bijenhoekweetjes » Kruidentuin » Basilicum
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram